Kultúrális-politikai mozgalom

Egyik kedvenc olvasmányunk

Egyik kedvenc olvasmányunk: Szabad kultúra

 

Mielőtt ex cathedra véleményeteket terjesztenétek a nagyvilágba a Kalózpártról, kérlek tájékozódjatok célkitűzéseinkről! Mindenki figyelmébe ajánljuk Lawrence Lessig: Free Culture könyvének magyar fordítását!

(A könyv szabadon letölthető, de boltban és interneten keresztül meg is vásárolhatod.)

Rövid könyvismertető

Lessig alaposan körüljárja a szellemi tulajdon, a szerzői jog kialakulását és szerepét, a jelenlegi rendszer visszáságait és azokat a problémákat, amiket az internet idézett elő ezen a területen. A világháló nagyszerű új lehetőségeket teremtett: a kultúra terjesztéséhez, az alkotások megosztásának és felhasználásának olyan formájához kínál eszközt, ami előtte szinte elképzelhetetlen volt. Ám egyúttal kihívások elé állította a kiadói iparágat és annak minden gazdasági szereplőjét, akik anyagi érdekeiket féltve kétségbeesetten küzdenek a folyamat ellen.

Hogyan alakul a kultúra jövője, egy világban, ahol a fő cél a szellemi alkotások minél erősebb védelme és “bebörtönzése” a technika és a jog eszközeivel? Vajon minden fájlcserélés kalózkodásnak tekinthető és káros? Mi lesz a szellemi közjavakkal? Kinek az érdeke fontosabb, az alkotóé, a médiabirodalmaké, vagy a társadalomé? Lehetséges-e egy egészséges egyensúly kialakítása?

Ezekről és hasonló, az egyetemes kultúra jövőjét érintő kérdésről szól ez az immár több mint 10 nyelvre lefordított könyv, amely szellemével összhangban, a nyomtatott kiadással egyidőben, elektronikus formában is szabadon elérhető lesz a könyv saját honlapjáról, a Szabad kultura címen.

Több információ

keresés

Eseménynaptár

There are no upcoming events.

View Calendar

Lev-lista


Email címed:

Hírlevél

KalózTube


twitter.com/@kalozpart_org

  • Es konnten keine Tweets geladen werden