Kultúrális-politikai mozgalom

Állásfoglalás a nacionalizmusról

Az utóbbi időben a Kalózpártot kritika érte, amiért nyilvánosan nem határolódik el a szélsőjobboldali tendenciáktól, amelyek az egyik – akkor még – általunk üzemeltetett Facebook-csoportban, a volt "kalóz kocsmában" egyre jobban megerősödtek. Ezért most egyértelművé szeretnénk tenni, hogy a "Magyar Kalóz Mozgalom" Facebook-csoportot a Kalózpárt nem támogatja, mentalitásuk alapértékeinkkel nem egyezik, etikai kódexünket megsértették (és ezért ezeket elítéljük).

Legyen végre világos mindenkinek: a Kalózpárt maximálisan elutasítja a származás és/vagy szexuális irányultság alapján történő kirekesztés bármely formáját, ennek értelmében nem fog felületet adni ordas, idejétmúlt eszmék terjesztésének.

A Kalózpárt már többször hangsúlyozta, hogy nem kíván a politikai jobb-bal tengelyen elhelyezkedni, és a közügyeket inkább tárgyilagosan, mintsem ideológiák mentén szeretné kezelni.

Az egyik ilyen téma a nacionalizmus mint társadalomelméleti eszme, amelyet nem csak az objektív társadalmi viszonyok befolyásolnak, hanem egy képzeletbeli értékrendszer is. Ez sokszor a hit és a transzcendentalitás kategóriáját is érinti. Éppen ezért hiányozhatnak a közös pontok/axiómák, amelyek nélkül érdemi vitát nem igazán lehet folytatni.

A nacionalizmus kérdésében egy bővebb állásfoglalás is indokolt, hiszen ez hazánkban igen érzékeny téma, amely az ország lakosságát megosztja és politikai gyújtópontot jelent. A globalizált világban, a globalizáció vélt vagy valós hatásainak ellensúlyozására, a "nemzettudat", mint közösségi érték, sok helyen újra feléledt. Ám Magyarországon erről és ennek negatív hatásáról egyelőre nem sikerült érdemben társadalmi párbeszédet indítani, emiatt több, fontos kérdés válik tabuvá, megbeszélhetetlenné.

A társadalmi megosztottság és a választópolgárok manipulálásának elkerülése érdekében a Kalózpárt szorgalmaz és támogat minden olyan közvitát, amely az emberek felvilágosodásához járul hozzá. Hamarosan egy vitaindító írással jelentkezünk.

Kalózpárt

Kommentek

3 Kommentare zu Állásfoglalás a nacionalizmusról

1. A Kalózpárt facebook oldala még reklámozza a kocsmát.. Hahó, van ott valaki aki tudja, mi a helyzet??  Kalózpártnak vége?

2. A nemzettudat újra feléledt és negatív hatásai vannak? Hogyhogy megint feléledt, miért, mikor volt elfelejtve utoljára? Talán a magyar emberek valamikor a történelem folyamán nem nevezték magukat nemzetnek, vagy hogy? Már bocs, de a nemzettudatnak milyen negatív hatásai vannak?  Hogy magyarnak vallom magam, és nem semmilyennek? Hogy eléneklem a himnuszt? Hogy fontosnak tartom, hogy a gyermekem az anyanyelvén végezze a tanulmányait? Vagy mégis mi?
    Mivel az első bekezdésben szélsőségekről beszéltetek, szerintem ti is jól összekevertétek a nacionalizmust a sovinizmussal, pontosan ugyanúgy, ahogy azok, akiktől ti teljes mellszélességgel elhatárolódtok.

3. vanda írta

@Karas Köszi, igazad van, véletlenül ott maradt a kocsmára mutató link a fb-oldalunkon, de már le is lett szedve. Egyáltalán nem szűntünk meg, csak abban a fb-csoportban nem vagyunk már adminok.

@Max Nem tudom, látod-e, hogy a nemzettudatot idézőjelbe raktuk a szövegben. Ma divat a nemzettudat jegyében gyűlölködni és kirekeszteni. A "negatív hatások" alatt is a gyűlölködésre és kirekesztésre gondoltunk, természetesen nem az általad felsorolt dolgokra. A patriotizmussal, hazaszeretettel semmi baj sincsen. Lehet, hogy nem fogalmaztunk elég világosan.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind markiert *

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Több információ

There are no upcoming events.

View Calendar

Lev-lista