Kultúrális-politikai mozgalom

Abortusztabletta?

Ezen rövid íráson keresztül próbálom megfogalmazni álláspontomat a jelen média által központi helyre emelt abortusztabletta kérdéskörben.

Először is fontos kiemelni miről is beszélünk? Az abortuszról vagy az abortusztablettáról? Sajnos nagy a kuszaság ebben a kérdésben. Beszéljünk először általánosságban az abortuszról, majd később arról a kérdésről, ami jelenleg a közvélemény érdeklődésének középpontjában áll, magáról a tablettáról.

Közvélemény. Már önnmagában ez nagyon furcsa dolog. Az abortuszt nem a “köz” követi el, nem a “köz”-re van hatással elsősorban. Az abortusz hatását kizárólag úgy lehet helyesen megítélni, ha a szenvedő egyén szemszögéből vizsgáljuk. Ugyanis ebben a kérdésben is kuszaság van. Az ellenzőknél előfordul, hogy úgy állítják be, mintha ez valami hóbort, hirtelen felindulás hatására történő beavatkozás lenne. Valamint olyan irányba bagatellizálják el, mintha ez valami egyszerű hétköznapi rutin dolog lenne a nők számára. Az a nő, aki ilyenen átesett, annak számára ez emberi méltóságában sértő és megalázó. Egyik fő probléma a kérdésben, hogy a szenvedő alanyok nincsenek megkérdezve, hiszen lehet meg sem szólalnának. Erről a kérdésről azoknak nőknek, akik ezt elszenvedték vagy érintettek, nehéz beszélniük, így a szószólók azok ebben a kérdésben, akik nem érintettek. A politikusok, a társadalomkutatók stb. Ugyanígy ezek a nők az abortusztabletta kérdésében sem hallatják a hangjukat. Bár a két kérdés, hogy “Abortusz?” illetve “Abortusztabletta?” Teljességgel külön kérdéskör, mégis a kettőt összemossák, illetve azok beszélnek róla, akik nem érintettek közvetlenül. A másik szintén nagyon fontos kérdés, hogy a magzat, azzal mi van? Neki milyen jogai vannak? Joga van e az életre? Legtöbb esetben meg sem fordul a kérdést feltevők fejében az, hogy ez mekkora lelki teher az abortuszon átesett nőnek. Úgy állítják be, mintha a nő aki ezt az eljárást elszenvedi, ezen el sem gondolkozna. Szeretnénk rávilágítani: Az abortusz egyik nőnek sem hóbort. Nem hirtelen felindulás. És igen a nők pontosan tudják, hogy egy lehetséges életet vesznek el. Ez nem könnyű döntés sohasem. Lehet sokszor egyértelmű, de sohasem könnyű döntés. Viszont ebben a kérdésben is kihúzzák a lábuk alól a talajt.

Alapvetően a jelenlegi álláspont szerint a nő, mint fő érintett, illetőleg adott esetben a család nem tud helyesen dönteni a kérdésben. Ez arculcsapása azoknak, akik ezen átesnek, ilyen helyzetbe kerülnek. Sok szempontból vizsgálják ezt a kérdést, de nagyon ritkán kerül szóba az egyén, aki mindezt elszenvedi, életére hatással van.

Ezt fontos kihangsúlyozni sajnos. Az abortusz kérdése mint olyan, már eldöntetett. Magyarországon engedélyezett beavatkozás. A médiában jelenleg központba állított kérdés kirobbanása az abortusztablettából indult ki, amely valójában egy új módszer az abortuszra (legalábbis nálunk). Az abortusztabletta, mint egy új orvosi módszer nem pártolja az abortuszt és nem is ítéli el. Ez egy módszer. Nem több, nem kevesebb. Ezek után került a viták kereszttüzébe.

Szerintem, ha az abortusztabletta a műtéti abortusszal szemben bármiféle kockázati előnyt vagy hátrányt jelent, akkor ez a nőre és annak orvosára tartozik. Egy orvosi beavatkozás módszere semmiképpen nem képezheti közmegítélés tárgyát. Kizárólag az orvosra és a beavatkozást elszenvedő egyénre tartozik. Egy kezelési módszert megtagadni ideológiai okokra hivatkozva, erőszaktevés az egyénen. Bármiféle társadalmi folyamatot szembeállítani az egyénnel e kérdésben (népességcsökkenés, stb.) az az egyén puszta statisztikai adattá való degradálása.

Anonim Géza

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind markiert *

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Több információ

keresés

Eseménynaptár

There are no upcoming events.

View Calendar

Lev-lista


Email címed:

Hírlevél

KalózTube


twitter.com/@kalozpart_org

  • Es konnten keine Tweets geladen werden