Kultúrális-politikai mozgalom

Az rendeli a nótát, aki fizeti a prímást – avagy a közszolgálati média szerepe

„2010 december 21-én hajnalban a magyar országgyűlés elfogadta a médiaszolgáltatásokról és tömegkommunikációról szóló új törvényt. Ez az egyszerűen csak sajtótörvénynek nevezett izé valódi borzalom. Ahogy a Társaság a Szabadságjogkért még relatíve finoman fogalmaz, súlyosan sérti a véleménynyilvánítás szabadságát és a sajtó szabadságát.“ Index.hu

“A parlament egy nappal karácsony előtt elfogadta az új választójogi törvényt. Átszabták a választókerületeket, relatív többséggel is lehet mandátumot szerezni. Az átalakítás kimondottan kedvez a jelenlegi kormánypártoknak.” Index.hu, 2011. december 23

Az ünnepekre időzített parlamenti szavazás, amivel a demokráciát lefejezi a kormány természetesen nem véletlen. De mi ebben a meglepő? A “nép” 2/3-al felhatalmazta ezt a kormányt és ez végzi a dolgát. Az átlagembernek a demokrácia egy idegen szó, választani is akkor megy el, ha erős az utálat egy kormány iránt. Ez volt 2010-ben is mikor  a nép szabad kezet szavazott egy erősen tekintélyelvű pártnak, hisz azok is inkább a Fideszre szavaztak, akik különben nem szimpatizáltak a jobboldallal.

Krízises történelmi pillanatokban sikerült Hitlernek is 1933-ban a felhatalmazási törvényt megszavaztatni az akkori parlamentben, de neki csak a parlamenti képviselőkkel kellett elhitetnie, hogy “jót” akar. Ennek ellenére a néptől is megvolt a támogatottsága és ez addig tartott, míg egy csúnya vége nem lett annek a történetnek.

Feltevődik most ez a kérdés: Hogy sikerül a történelemben ismételeten többször is megtéveszteni a népet? A válasz egyszerű: Az rendeli a nótát, aki fizeti a prímást. (lefordítva: Aki finaszírozza a médiát, azé az igazság és a hatalom.)

A XX. század két nagy elnyomó rendszerének, a nemzeti és a kommunista diktatúrának a hatalmát az ellenőrzés alatt tartott tömegkommunikációs műsorszorás (akkoriban TV és rádió) garantálta. A rádiót Goebbels megrendelésére fejlesztették ki a nácik és akkoriban Volksempfänger-nek (népi vevőkészüléknek) nevezték.

A háború után több országban az a meggyöződés uralkodott, hogy a műsorszórás soha többé nem szabad a politika eszköze legyen, hanem a szabadságot kell szolgálja. A Szövetségesek ellenőrzése alatt a német jog megalkotott egy olyan műsorszorási rendszert, ami mind politikailag, mind gazdaságilag független kellett legyen és példamutató is volt mindmáig.

Az adásüzemeltetés és műsorkészítés egy autonom szervezet felügyelete alatt történt. A felügyelőbizottságban a társadalom minden szervezeteinek a képviselői jelen kellett legyenek. A valós politikai életben ez nem volt ilyen egyszerű, természetesen, hogy itt is megprobált a politika beszivárogni a médiákba. Igaz a háború után a politikát nem annyira ideológiai, mint gazdasági érdekek vezérelték. Ezt a harcot és ellentmondást a magán kereskedelmi adók engedélyezésével oldották fel a németek, azóta ott duális tömegkommunikációs műsorszolgáltatásról beszélnek. Sokan akkor még ebben is a véleményformálás manipulásának a veszélyét látták és a magán műsorszolgáltatásnak ellenálltak. Akkor sokan még azon a véleményen voltak, hogy a tömegmédiumok valamilyen közösségi felügyelet alatt kell maradjanak. A gazdasági érdekek győztek, de a német alkotmánybíróság szigorú ellenőrzése alatt születtek meg azok a törvények, melyeknek a közszolgálati és magán műsorszolgáltatás meg kellett feleljen.

Amint tudjuk, hogy „az rendeli a nótát, aki fizeti a prímást“, ezért az alkotmánybíróság úgy döntött, hogy a közszolgálati médiát a díjbeszedésből kell finanszírozni és a reklámnak itt nincs helye. Tehát, ha a nép független médiát szeretne, akkor a finaszírozását is direkt a népt kell biztosítsa. Az adóbevételekből való finanszírozás már áttételes és politikai befolyásnak van kitéve.

Én azt gondolom, hogy egy ehhez hasonló rendszer lehetne nálunk is a szóllásszabadság alapja és ennélkül teljesen önámítás, demokráciáról beszélni. Nagyon magunkhoz kellene térjünk és végre a lényegbevágó dolgokról beszéljünk.


MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind markiert *

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Több információ

keresés

Eseménynaptár

There are no upcoming events.

View Calendar

Lev-lista


Email címed:

Hírlevél

KalózTube


twitter.com/@kalozpart_org

  • Es konnten keine Tweets geladen werden