Kultúrális-politikai mozgalom

Há-há-há!

A berlini Kalózok listavezetője, Andres Baum nem ismeri a város adósságát. Milyen politikai diletantizmus ez, vagy csak eljátszodják a kétfarkú kutyásdit!? Ezen filózik a HírTV is és arról, hogy úgyan nálunk is léteznek Kalózok, de mi nem félünk tőlük. Fentről legyintenek nagyot a kalózjelenségre az itt bejáratott politológusok.

Berlinben, mint önálló tartományban 9%-ot, avagy 15 mandátumot kapott a német Kalózpárt (Piratenpartei Deutschland) a 2011 szeptember 18. tartományi választásokon.
Kreuzberg kerületben a szocik és a zöldek után a harmadik politikai erő lett. A kalózok mint egy porszívó minden párt szavazóiból szívtak magukhoz. A legtöbb, 21 000 szavazó az idáig nem szavazók táborából kerültek ki, és ezzel megállították a nemszavazás trendjét Berlinben.
Persze vannak erre a választási meglepetésre magyarázatok, Berlin egy nagyon “alternatív” kultúrájú város, ahol ezek az emberek jelentős része közvetlenül vagy közvetetten az államból él.

A választás alatt az rbb TV-csatornán a listavezetőről megjelent egy kellemetlen interjú, mert nem volt tisztában a város adósságával. Azonban úgy tünt ez a baki az eredményeket nem befolyásolta és a várt 5% felett aratott az új párt. Egy nappal később erre a nem igazán profi válaszra reagáltak is a Kalózok. Írtak egy smartphone aplikációt, ami most már folyamatosan Berlin adósságát mutatja. Nekem ez a magatartás tetszik ebben a pártban. Megjelenik a rendszerben egy hiba és a közösség egy innovatív megoldással válaszol. Igen, mert magukénak érzik a pártot, és ennek működési rendszere lehetőséget ad erre.

Sokan azt hiányolják, hogy a pártnak nincs Vollprogramm-ja (teljes programja), csak egytémás párt, de ez is már tévhit. Már rég nemcsak szerzői joggal és a fájlletöltés liberalizálásával foglalkoznak, hanem az oktatás, energiapolitika, állami túlkapások, átláthatóság és a feltétel nélüli alapjövedelem (BGE) is a zászlójukon lebeg. Persze minden társadalmi problémáról még nincs kiforott politikai véleményük, de karakáns megszóllalások és heves viták a párton belül részvételi alapon azért folynak. Sajnos a bázisdemokrácia malma lassan öröl, a konszenzustalálás lassú folyamat, de MEGÉRI.

Ami a nyárspolgárt zavarja, hogy fellépésük korográfia, PR tanácsadók és öltöny nélkül történnek. Beszédjük spontán és öszinte, szimpatizánsaik lelkesek és nem begyakorolt, fanatikus tapsolók. Improvizálnak és provokálnak a politikai beszédjükkel, naivak és tájékozotlanok a nehézsúlyú politikai ringben.

És nem is a 9%-os választási siker a legnagyobb teljesítmény. Sikerült az évek óta fokozatosan nővekvő, a politikától elfordult választók táborát is megszóllítani. Lassan az új választókkal egy vesztes generáció is megjelenik a német politikai élet térképén.


Kommentek

3 Kommentare zu Há-há-há!

  1. törzsmókus írta

    az itthoni kalózok mér nem ilyenek?

  2. ez egy költői kérdés. miért? mert egy más kulturkörnyezetről van szó. ott 1945 óta egy szabad világ van, egy erős protestáns múltal, ami mind indirekt meghatározó tényező. az önálló gondolkodást ott az iskolában is jobban támogatják, a tekintélyuralom Hitler óta nagyon nem szalonképes. azért, ha a saját helyzetünk jobban tudatosul, akkor ezen lehetne változtatni, de egyenlőre agymosás folyik.

  3. Sziasztok, ki írja most ezt az oldalt? Ki adminolja a Kalózpárt facebook oldalt? Kéne kicsit fejleszteni a cuccot.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind markiert *

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Több információ

keresés

Eseménynaptár

There are no upcoming events.

View Calendar

Lev-lista


Email címed:

Hírlevél

KalózTube


twitter.com/@kalozpart_org

  • Es konnten keine Tweets geladen werden