Kultúrális-politikai mozgalom

Infowar – az oknyomozó újságírás esélyei

A közelmúltban megjelent a MagyarLeaks nevű szolgáltatás, aminek az a célja, hogy olyan információkat tegyen elérhetővé, amelyek nyilvánosságra kerüléséhez nyomós közérdek fűződik.

– A leleplezett valóság egyesek számára fájdalmas lehet, mert a hatalommal való visszaélést, a korrupciót, a hazugságot nem szivesen ismerik be az illetékesek.

– A hatalom viszont, egész más indokból, a titoktartás szükségességére hivatkozik.

– Az átláthatóságról sokat beszélünk a demokráciában, de lehet, hogy még sokan nem tudják, hogy ennek alulról felfele és nem felülről lefele kell működjön.

A közelmúltban az atlatszo.hu domain alatt megjelent a MagyarLeaks nevű szolgáltatás, aminek az a célja, hogy olyan információkat tegyen elérhetővé, amelyek nyilvánosságra kerüléséhez nyomós közérdek fűződik. Ilyen közérdek lehet például a közhatalom átláthatósága, a közpénzek felhasználásának nyomon követése, a gazdasági szereplők jogsértéseinek nyilvánosságra kerülése, vagy a környezet védelme, olvashatjuk a honlapjukon. Ez sokunk számára merész vállalkozásnak tünik.

Ezzel az oknyomozó újságírás országunkban is új eszközt kaphat a kezébe és remélhetőleg felvállal egy olyan munkát, amit globálisan a WikiLeaks már megtett. Ha a demokrácia egyik feltétele a nyilvánosság, akkor a MagyarLeaks lehetne a demokrácia új formája.

Az elmúlt időszakban a WikiLeaks eufórikus fogadtatása és a nyilvánosságra hozott dokumentumok körül kialakult botrányok azt bizonyították, hogy az információkezelés egy igen érzékeny társadalmi jelenség. Olyan kérdéseket feszeget, mint: Mennyit szabad, miről szabad, vagy kell az állampolgároknak tudni? Egy kormánynak több joga van a titkokhoz, mint az állampolgároknak a felvilágosításhoz? Veszélyes lehet-e a szabad információ? Ezek és hasonló kérdések megválaszolása társadalmunk demokratikus rendszerét érzékenyen érintik. Az információkat a 21. században nehezen lehet titokban tartani, a konfliktusok új formája ma információk és adatok háborújában jelentkezik. Egy új jelenség van kialakulóban, az infowar.

Nemcsak nálunk, de a világon mindenhol a hatalom egyre inkább próbálja korlátozni a sajtószabadságot. A hírek forrása sokunk számára zárva marad. A demokrácia negyedik pillére, a sajtószabadság roskadozik. A MagyarLeaks is ezen folyamatok ellen irányuló reakció, a sajtószabadság visszaszerzésére.
Az internet elterjedésével világossá vált az a folyamat, hogy többé nem lehet közérdekű információkat eltitkolni. Ma mindennek digitális nyoma van és ezért egy eredeti példány többé nem létezik. Nincs eredeti, amit ki lehet sajátítani, évszázadokra el lehet zárni és ami hatalmi előnybe helyez egyes érdekcsoportokat.

A MagyarLeaks erkölcsi jogossága eléggé világos lehet, de lássuk csak, törvényes-e egy ilyen szolgáltatás? Szerintem igen. Állami vagy céges titkok nyilvánosságra hozásában az a hibás, aki ezt a titkot elárulja, mert csak ez tudhatja, hogy ez titok. Ha tovább lehetett adni ezt, akkor ez már nem titok, meg sokszor nem is tudhatja, aki továbbadja, hogy mi a titok. A szólásszabadság európai normáinak értelmében ez nem törvénysértő.

Ennek ellenére Julian Assanget is meghurcolták és Bodoky Tamást személye sem lehet biztonságban.
De hogyan lehet olyan személyt megtámadni, aki törvényt nem sértett? Nem szeretnék KGB módszerekre utalni, de a hatalom ma nyomást gyakorolhat azokra a cégekre és személyekre, akik a “vadászott” személlyel valamilyen kapcsolatban vannak. Pl. a szerverszolgáltatót megfenyegetik, a bankok a számláját zárolják, a hitelkártya szolgáltatók a fizetéseket blokálják. Ez mind megtörtént Assange esetén és nem is furcsa abban a demokráciákban, ahol a svájci bankoknak nincs problémájuk az afrikai, vagy az észak-korei diktátorok pénzeinek elrejtésével.

 


MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind markiert *

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Több információ

keresés

Eseménynaptár

There are no upcoming events.

View Calendar

Lev-lista


Email címed:

Hírlevél

KalózTube


twitter.com/@kalozpart_org

  • Es konnten keine Tweets geladen werden