Kultúrális-politikai mozgalom

A Mozilla egyelőre nem távolítja el az USA kormányzat által kifogásolt bővítményt

Az USA kormányzatának a belbiztánsági kérdésekben illetékes szerve (Department of Homeland Security, DHS) egy olyan bővítmény eltávolítását kérte a Firefox böngészőt gondozó Mozilla alapítványtól, amely a bizonyos weboldalak látogatóit automatikusan egy másik weboldalra irányítja.

A kérés előzménye a tavalyi év folyamán a DHS egyik hivatala (Immigration and Customs Enforcement, ICE) által Operation In Our Sites v.2.0 néven indított operatív akció. A művelet célja a hamisított- illetve szerzői jog, vagy szabadalom által védett termékek illegális internetes forgalmazásának csökkentése és akadályozása volt. 2010 november 29-én az USA Szövetségi Bírósága elrendelte 82 domén hatósági legfoglalását. 2011 február elején, a Super Bowl előtt néhány nappal újabb 10 domént foglaltak le, melyeket mások által legálisan nyújtott internetes sportközvetítések illegális tovább streamelésével vádoltak. A lefoglalásokra az érintett domének tulajdonosainak, üzemeltetőinek figyelmeztetése nélkül került sor. A lefoglalt domének között van a Spanyolországban üzemelő rojadirecta.org és rojadirecta.com is, melyek betiltási kérelmét a közelmúltban két egymástól független döntésben is elutasították, és legálisnak nyilvánították spanyol bíróságok.

Mivel a legfoglalás csak doménnevekre terjedt ki, magukra a szerverekre és IP címeikre nem, így az érintett weboldalak üzemeltetői más néven szinte azonnal bejegyezték új doménneveiket, immár olyan szolgáltatónál, amelyre az USA Szövetségi Bíróságának a határozata nem terjed ki. A felhasználók által már ismert, immár lefoglalt domének látogatói egy kormányzati oldalra jutnak, melyen csak a DHS-ICE tájékoztatása olvasható a lefoglalásról. (Ilyen például a hq-streams.com oldala.)

Mivel a szerverek tovább működnek, és a felhasználók nem feltétlenül ismerik az doménneveket, célszerűnek tűnt olyan alkalmazás fejlesztése, amely a régi doménneveket automatikusan az újakkal helyettesíti. Ezt a feladatot oldotta meg a MafiaaFire cég által fejlesztett, a Firefox és Chrome böngészőkre telepíthető nyílt forráskódú bővítménye, a Mafiaa Redirector. (A Chrome verzió a fejlesztő oldaláról tölthető le.) Az egyszerű bővítmény mindössze annyit tesz, hogy ha a felhasználó egy lefoglalt nevű domént látogat meg, akkor a kérést átirányítja az új doménre. Mindez a felhasználó számára teljesen transzparens módon történik, és gyakorlatilag hatályon kívűl helyezi az USA Szövetségi Bíróságának a döntését.

Május elején Harvey Anderson, a Mozilla alapítvány jogi képviselője a blogján jelentette be, hogy az ICE egy korábbi időpontban kérte a bővítmény eltávolítását a Mozilla katalógusából. A kérést azzal indokolták, hogy az ICE érvényes bírósági döntés megkerülését lehetőve tevő eszköz fejlesztésével gyanúsítja a fejlesztőt. Az alapítvány képviselői elutasították a hatóság kérését, mert az egyelőre nem támaszkodik bírósági keresetre, vagy végzésre, és a kérés jogi megalapozottsága sem világos. A vitás kérdéseket tisztázandó, az alapítvány április 19-én 10 olyan kérdést tett fel a DHS illetékesének, amely Anderson szerint segíti a Mozillát a jogi helyzet pontos megismerésében és megértésében. A kérdések többek között arra irányulnak, hogy van-e olyan hatályos bírósági döntés, amely szerint a bővítmény illegális, vagy törvénysértő, kötelezhető-e a Mozilla ehhez hasonló kérések teljesítésére. A levélben jelezték, hogy nem igen/nem válaszokat, hanem releváns érvelést várnak a hatóságtól. Anderson véleménye szerint alapvető kérdés, hogy a más felek vitája esetén Mozillához hasonló küzbülső pozicióban levő cégeknek milyen körülmények esetén kell teljesíteniük az olyan kormányzati kéréseket, melyeknek cenzúrális hatása van, és veszélyeztetik az internet nyíltságát.

A hatóság egyelőre nem reagált az alapítvány kérdéseire.


Kommentek

Ein Kommentar zu A Mozilla egyelőre nem távolítja el az USA kormányzat által kifogásolt bővítményt

  1. Hi, would like to get in contact with you and talk some pirate politics. Here in Budapest another three days. The contact e-mail you listed doesn’t work. Appreciate if someone from kalózpárt could get in touch with me.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind markiert *

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Több információ

keresés

Eseménynaptár

There are no upcoming events.

View Calendar

Lev-lista


Email címed:

Hírlevél

KalózTube


twitter.com/@kalozpart_org

  • Es konnten keine Tweets geladen werden